26.10.2012

MEITSI HURTIGRUTENILLA

Pyhiä!

Kotiuduin Norjan reissulta eilen ja pakko sanoo etten oo pitkään aikaan ollut noin loistavalla lomalla. Ei tuu koskaan ajateltua sitä, että pohjoisen suunnallakin on näkemättömiä ja kokemattomia paikkoja, yleensä lomilla suuntana on aina etelä. Norja on kuitenkin ihan mahtava maa, ainut vika on järjetön hintataso. Halvin olutkin maksoi tavallisessa kaupassa jotain kolme euroa ja vaihtaessa euroja kruunuiksi välistä otettiin yli 10 euroa...

Matka tosiaan alkoi Rollosta, josta lähdettiin ajamaan minibussilla kohti Tromssaa. Itellä takana mukavat kolmen tunnin yöunet, eikä osa porukasta nukkunut ollenkaan. Jengi kuitenkin torkahteli autossa, taukoja pidettiin mm. Muoniossa, Karesuvannossa, Kilpisjärvellä sekä Norjan puolella ennen Tromssaa. Asteluvut pieneni pohjoista kohti, mutta kun päästiin Norjan puolelle ja meren rannalle niin lämpötila oli yhtäkkiä reilusti plussan puolella. Untuvatakille tuli silti käyttöä, laivan kannella ei ollut missään vaiheessa lämmin.

HURTIGRUTEN 009
Auringonnousu Karesuvannossa

Tromssassa kateltiin sitten maisemia ja taivasteltiin hintoja. Ensimmäinen kerta kun yli vitosen kahvi ei ole kovin hyvää.

HURTIGRUTEN 054
HURTIGRUTEN 057

Tromssasta sitten noustiin laivaan ja aloitettiin toi varsinainen konferenssi. Mulla ei ollut minkäänlaista hajua vielä ensimmäisenä päivänäkään että mitä oon tullut sinne risteilylle tekemään mutta ajatus siitä alkoi pikkuhiljaa muotoutua - keskusteltiin siis eri työryhmissä Barentsin alueen tulevaisuudesta ja nykytilasta ja mietittiin miten aluetta vois kehittää. Tästä artikkelista löytyy ainakin yksi monta kertaa esille tullut juttu!

HURTIGRUTEN 035

Hytit oli muuten aika mukavia ja tilavia, toisin kuin odotin.

HURTIGRUTEN 064

Harmittaa sillain semisti että mun kamera viihty melkein koko reissun ajan hytissä. Eniten vietettiin porukalla aikaa 9. kannella mikä oli vissiin jonkinlainen aurinkokansi (?) koska sieltä löyty maailman mehevimmät poreammeet ja pehmeet sohvat joiden ympärillä oli tuulensuojaa ja katto. Silti en syystä taikka toisesta kokenut, että mun Sonylla olis ollu siellä turvalliset oltavat.. Ja muutenki kävi vähän klassisesti, pidin nimittäin puhelinta mukana eli IG:stä löytyy muutama foto! Laivalla ei tosiaan ollu mitenkään älyttömän kattava wi-fi mutta tietyillä kansilla se toimi eli np.

Pysähdeltiin useammassa satamassa mutta aikaa käydä maissa meillä oli oikeastaan vain yhdessä kaupungissa, eli Honningsvågissa (mikä on btw Norjan pohjoisin kaupunki!). Kyseisessä kaupungissa tutustuttiin sitten pikaisesti paikallisen supermarketin alkoholitarjontaan ja juostiin takaisin laivaan, nimittäin kyseisessä mestassa tuli räntää ihan rehellisesti vaakatasossa, mikä ei ihme kyllä seuraavista kuvista välity?

HURTIGRUTEN 079

HURTIGRUTEN 080

HURTIGRUTEN 076

Kuvat on otettu siis tiistaina, eli risteilyn toisena päivänä. Merenkäynti oli illalla jotain ihan uskomattoman kamalaa eikä mua oikeastaan harmita enää yhtään etten oo lähdössä sinne abiristeilylle, sen verran Jäämerellä naama vihersi yrittäessä löytää mahdollisimman vähän keinuvaa paikkaa. Se kohta laivaa löytyi lopulta kannelta, missä sai hengitettyä raikasta ilmaa ja katsella kasimetrisiä aaltoja. Koko tiistai-ilta istuttiin sitten norjalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten kanssa ysikannella toppatakit ja huovat päällä, sillä siellä laivan keinunta tuntui vähiten. Ulkoporeammeet oli ikävä kyllä tiistaina suljettu, maanantaina pysty nauttimaan niistäkin!

Risteily Hurtigruten-reitillä päättyi sitten Kirkkoniemeen, jossa oli myös aivan hirveä keli ja kunnon talvi. Käytiin ajelulla kaupungissa ja ihan loistopaikassa syömässä ja iltapäivällä lähdettiin ajamaan kohti Suomea.

HURTIGRUTEN 105

Suomen puolella vietettiin Inarissa yksi yö. Avoinna olevaa baaria/ravintolaa/huoltoasemaa etsiessä fiilis oli kuin Napapiirin sankareilla, välimatkat on nimittäin pitähköjä ja pitemmiltä tuntuivat ohutpohjaisissa tennareissa ja pakkasessa. Löydettiin jonkinlainen paikallisen sosiaalisen elämän keskus jossa oli jopa muutama ihminen! Vanhat äijät veti kaljaa hirveässä jurrissa ja paransi maailmaa. Ei jääty seuraileen vaan lähdettiin sitten hotellille takaisin ja aika myöhäseen venyi toi viimeinenkin ilta. Eilen tulin Rovaniemen kautta kämpille ja nyt on univelat kuitattu ja suunnitelmissa lähteä katteleen Suomen halpoja kauppoja tonne Oulun suureen keskustaan.

So long, soitelkaa kaverit viikonloppuna!

6 kommenttia:

  1. hienoja kuvia : )

    lauantaimurhetytto.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Täh eikö Nordkapp ookkaa Norjan pohjosin paikka??? no ok pikagooglettelun jälkeen ilmeisesti toi honningsvåg on tän nordkappin "keskusta" :---D eli nordkapp on edelleen Norjan pohjoisin paikka mantereella. onhan niil sit ne huippuvuoret hrrrrr

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on on mut honningsvåg on pohjoisin kaupunki as i said :) ainakin näin sanoo wikipedia hehe

      Poista